Podcast-Autentická Výzva
EP10 Autentická Výzva

Zuzana Nott: ze závislosti k pomoci závislým

19.10.2023
Autor:
Pavel D.

Nedávno jsme tu měli paulrockseeka, který hovořil o poněkud kontroverzním tématu: sázení (ne květin). Ať už s myšlenkou sázení rezonujete či nikoli, je třeba si uvědomit, že to není činnost bez rizika. Ano, v dnešním díle se budeme bavit o závislosti. Nikoli o té hráčské, ale obecně. A jak je u nás zvykem, neomezíme se jen na tuto oblast.

Tak přivítejte Zuzanu Nott v podcastu Autentická výzva, který jako vždy uvádí Lubomír Novohradský.

Článek je pouze shrnutím toho nejzajímavějšího z epizody podcastu. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte se podívat na Youtube video podcast či Spotify podcast.

Youtube

Spotify

V kostce: o čem jsme se bavili v podcastu?

Možná nemáte čas/chuť na čtení celého doprovodného článku. Proto se můžete podívat alespoň na přehled témat, která můžete v této Autentické výzvě očekávat:

  • Drogy nemusí být zlo
  • Jak pomoci závislému kamarádovi?
  • Co přesně Zuzana dělá a v čem je jedinečná?
  • Závislost jako dar
  • Celá společnost je závislá
  • Jak se dostala Zuzana k závislosti?
  • A jak se dostala ze závilosti?
  • Některým vyhovuje mít vedle sebe “losera”
  • Kam chce Zuzana směřovat
  • Kolik klientů se vyléčí u Zuzany?
  • Jak vypadá realita formální drogové léčby?

Kdo je Zuzana Nott?

4 slova, 3 pojmy:

  • Recovery koučka.
  • Terapeutka.
  • Lektorka.

Ač se soustředí primárně na závislosti, řeší také traumata a provádí takzvanou holistickou terapii. Jak sama říká, její přístup je o “partnerství, růstu a posilování důvěry v sebe sama. … Věřím, že každé utrpení má obrovský transformační potenciál a může být pozvánkou k hlubšímu prožívání života, autenticitě a radosti. … Jsem bláznivá lidská bytost s nadšením pro osobní růst. Podařilo se mi překonat závislost na heroinu, deprese, úzkosti, panické ataky a totální ztrátu smyslu.”

“Není dobré, když si klient připadá, jako když je v nižší pozici než odborník. I z toho důvodu má v případě závislostí velký význam pomoc peer konzultanta.”

Zuzana Nott

Pokud se chcete dozvědět více, rozhodně mrkněte na zuzananott.com. Nechybí samozřejmě Facebook page (a osobní profil s tajemnou url “mimopacifista”). Zuzana také například pořádá kurzy s psychologickou tematikou.

Zuzana není klasická psychoterapeutka, je zaměřená více… alternativně.

“Pracuji i s tělem, vidím to komplexně.”

Zuzana Nott

Přestože se zabývá těžkými tématy, zjevně nepropadá do deprese, jako spíše do nadšení pro věc. Snaží se lidem ukazovat cestu, nikoli bagatelizovat. Navíc věří, že díky závislosti (a utrpení obecně) se můžete hodně posunout - osobnostně i jinak.

A nyní už k podcastu Autentických médií

Zuzana Nott věří, že každý člověk má právo na užívání drog.

“Máme právo si úpravovat vědomí”

Zuzana Nott

Nicméně, nic se nemá přehánět. Samotná závislost je problém, nikoli občasné užívání drog.

“Je velký rozdíl mezi tím, když si někdo občas dá pivo, a někdo je alkoholik.”

Zuzana Nott

Problém spočívá v motivaci: můžeme si dát alkohol pro odreagování nebo LSD pro “průzkum nových dimenzí” či jointa z čisté zvědavosti. Nesmíme ale nic používat pro útěk od nějakého problému. A pokud to už uděláme (např. že si nemůžeme pomoci; že je nutné se okamžitě cítit jinak,...), tak musíme se maximálně snažit, abychom to nedělali dlouhodobě - tedy abychom si nevybudovali závislost.

Důležitá poznámka: Zuzana nechce nabádat k užívání psychotropních látek, spíše upozorňuje na fakt, že “psychoaktivní látky nejsou jen černé”.

Jak pomoci bližnímu se závislostí?

V prvé řadě je zásadní, aby závislý na návykových látkách či procesech vůbec o pomoc stál. Když projeví zájem, tak je důležité si nastavit hranice.

“Aby to nepřerůstalo do toho, že tě ten člověk bude využívat.”

Zuzana Nott

Také si musíme uvědomit, že pokud už je člověk závislý, tak droga se často stává určitou sebemedikací.

“Člověk si drogou často řeší nějakou bolest; často vyvěrající z nějakého nezpracovaného traumatu.”

Zuzana Nott

Nesmíme tlačit na pilu, do ničeho nenutit… Spíše jen sdělit, že tu jsme pro něj.

“Člověk se nemůže léčit pro rodinu, přítelkyni… Člověk si musí něčím projít, aby to začal dělat pro sebe.”

Zuzana Nott

Musí dospět sám k názoru, že už skutečně - ale skutečně - chce změnu.

Ve skutečnosti závislého člověka může iritovat, pokud se mu mermomocí snažíte pomáhat.

“Často je to o tom, že potřebujeme jisté… znovunapojení… pocit, že jsme akceptováni.”

Zuzana Nott

Proto když nepřijímáme závislost daného jedince a chceme ji odstranit, tak přispíváme k ještě větší propasti, oddělení, což může rezultovat ve zhoršení stavu daného individua.

Spíše je důležité předat message typu: “takový, jaký aktuálně seš, ti asi moc neslouží, ale i tak tě mám rád.”

Traumata obvykle vycházejí z dětství, jsou to “bolesti vnitřního dítěte”. Se závislým je proto vhodné mluvit jako s dítětem.

Ještě složitější je to v tom, že musíme správně odhadnout závažnost problému. V některých případech už zkrátka je potřeba zasáhnout, protože dotyčný je třeba i ohrožen na životě.

Pokud máte tendenci příliš pomáhat, uvědomte si, že pomáhat je dobrá vlastnost, ale když to přeháníte (např. půjčujete závislému peníze), tak vlastně už můžete škodit - a to jak sobě, tak závislému. Také je dobré si uvědomit, že nejste zodpovědní za to, jak se druhý cítí a co dělá.

Samozřejmě můžete danému jedinci pomoci najít i možnosti odborné pomoci, ale - opakujeme - všeho s mírou.

Nakonec, nesmíme koukat na závislost jako na špatnou bolest člověka. Zkrátka někdo k tomu má predispozice plus zažil náročné věci apod., které ho vedli k řešení tímto způsobem.

Zuzana a Lubomír

Každý je závislý

Dnešní společnost má zkrátka takový charakter, že “vybízí” z mnoha důvodů k tomu vytvořit si závislost: tlak na výkon, nutnost být trendy,...

Přestože u nás vévodí nelegální psychoaktivní látky, také na poli těch legálních je jasně patrné, kolik nám - Čechům - způsobují problémů (mluvíme zejména o alkoholu a cigaretách).

Dále tu máme stále sílící nelátkové závislosti, jako je závislost na sociálních sítích či nakupování.

“Konzumní společnost nás nutí k tomu sytit se zvenčí. … jsme závislí na iluzi, na imidži, a pak se divíme, proč se cítíme špatně.”

Zuzana Nott

Dále Zuzana věří, že je divné, jak tolerantně koukáme na legální drogy, a zcela odsuzujeme ty nelegální - přestože někdo to s legálními látkami přežene, až nakonec je důsledek horší než u nelegálních.

“Jako jedna z nejhorších mi připadá závislost na budoucnosti, pořád se ženeme někam. Nedokážeme být sami sebou, tady a teď.”

Zuzana Nott

Příběh Zuzany a její závislosti/závislostí

Jak Zuzana trochu vtipně říká, tak moc ji to bavilo, že vyzkoušela skoro všechny drogy. Možná největší oblibu našla na rave scéně - v tanečních drogách. Na ničem si ale nevybudovala závislost.

Hřebíček do rakve ji zasadil heroin - když ho objevila, tak si na něm postupně vybudovala addiction. Navíc byla zamilovaná do kluka, který si také dával herák.

“Ještě jsem do toho vlétla s takovou naivitou… jakože když zvládnu všechny rekreační, tak tohle bude také v pohodě.”

Zuzana Nott

Plácala se v tom 5 let. Jak to u drog bývá, chvíli cítila benefity (zejména v sociální oblasti a pokud jde o sebevyjádření), později však jasně převážila negativa.

“Pak mi došlo, že už to není poezie, už to není punk… už je to smutný příběh.”

Zuzana Nott

Začala mít velké problémy v práci, začala pít, neměla na zaplacení elektřiny…

Nakonec si uvědomila, že takhle skutečně žít nechce; že to není ona, že ji drogy už nic nedávají. Svěřila se rodičům a to ji velice pomohlo.

S trochou nadsázky (nebo i bez?), kvůli drogám omylem způsobila smrt její milované kočičky. Hrozně se jí to dotklo. Když toho byla další den schopná, zavolala do léčebny.

Bohužel ji informovali o čekací době. Snažila se najít ambulantní řešení, ale tam se setkala s “příliš profesionálním, odcizeným přístupem”.

Naštěstí v psychiatrické nemocnici se po 3 týdnech uvolnilo místo. Bohužel zdejší péče její problém zcela nevyřešila, takže se rozhodla ještě podstoupit návaznou léčbu; obě trvaly řadu měsíců.

Podařilo se ji více “spojit duši s tělem”, a díky tomu se pomalu zcela dostala ze světa každé drogy.

“Léčba byla symptomatická, neřešila příčiny. Až pozdeji se mi podařilo takzvaně otevřít oči.”

Zuzana Nott

Ke skutečnému řešení závislosti (nalezení příčin) se dostala až v souvislosti s návštěvou psychoterapie, kterou vyhledala po narození dětí v rámci depresivních stavů.

Líbil se vám podcast s Zuzanou Nott?

Tak co se podívat na další podcasty Autentických médií?

Naše Spotify